Cikkek

Illóolajok és használatuk

Mit érdemes tudnunk az illóolajokról?

2020. 10. 22.

A virágok, gyümölcsök, levelek, gyökerek jellegzetes illatát nagyrészt a bennük felhalmozódott illóolajok adják. Az illóolajok erősen „koncentrált” természetes anyagok, amelyek a növények fennmaradásában játszanak fontos szerepet.

Az illóolajos növényeket és azok illatos/aromás anyagait az évezredekkel ezelőtti ősi civilizációkban (India, Kína, Egyiptom) is használták testápolásra, gyógyításra, vallási szertartások nélkülözhetetlen részeként, szerelmi csábításokra, járványok tovaterjedésének megállítására, vagy a halottak bebalzsamozására.

Az illóolajok alkalmazásának gyakoribb módjai

Az illóolajok az alábbi fontosabb módokon juthatnak a szervezetbe:

- a szaglószerven keresztül, a légtérből belélegezve vagy inhalálással,
- bőrön keresztül felszívódva,
- szájon át az emésztőrendszerbe juttatva. Ezt a módszert csak orvosi rendeletre vagy megfelelő diplomával és működési engedéllyel rendelkező aromaterápiás szakember javaslatára használjunk!

Belélegzés

Az aromalámpába vagy a párologtatóba tett illóolajokkal egyszerre frissíthető fel a helyiség levegője és varázsolható kellemes illat otthon vagy a munkahelyen. Megfázásos időszakban célszerű naponta többször illóolajat párologtatni, mert ezzel kedvezőtlen körülményeket teremtünk a levegőben terjedő kórokozók fejlődéséhez, és egyben serkenthetjük az immunrendszer működését is. Párologtatás céljából a vízzel töltött párologtató edénybe, vagy az aromalámpába cseppentsünk 6-10 csepp illóolajat. Mindenkinek saját magának érdemes kitapasztalni, hogy mennyi illóolajat kell elpárologtatni ahhoz, hogy a helyiségben kellemes illat legyen és az olaj ne irritálja a szaglószervet. 

A levegő úgy is frissíthető és/vagy fertőtleníthető, ha pumpás permetezőbe töltött 300 ml vízhez 8-12 csepp illóolajat adunk, majd alaposan összerázzuk és a levegőbe permetezzük (vigyázzunk arra, hogy a permet szembe ne kerüljön!). 

Inhalálás

Az illóolajok inhalálása a fentebb ismertetett belélegzésnek „intenzívebb” formája, ahol a szervezetbe jutó illóolajok koncentrációja magasabb, a hatások pedig gyorsabban és erőteljesebben nyilvánulnak meg. Az inhalálás hatékony módszer a rekedtség, a nehéz légzés és a köhögéssel járó légúti megbetegedések (légcsőhurut, hörghurut) kezelésében. Inhalálás céljára 1 liter forró vízbe vagy kamillavirágból készült gyógyteába 3-8 csepp illóolajat tegyünk. A felszálló illóolajos gőzt legalább 5 percig orron keresztül, vagy szájon át lélegezzük be és naponta egy-három alkalommal tanácsos végezni. A betegség súlyosságától függően több napon, esetleg több héten át naponta meg lehet ismételni. Az 5-7 évesnél kisebb gyermekeknél nem ajánlják az inhalációt, és egyes illóolajok (pl. borsosmenta, eukaliptusz) alkalmazása is ellenjavallt.

Borogatás

Hideg (langyos) borogatás javasolt a hirtelen fellépő panaszok (heveny, akut) esetén, így például sérülések okozta fájdalom és duzzanat kezelésére, vagy lázcsillapításra. A felmelegedett borogatást cseréljük ki.

Meleg borogatást rendszerint krónikus, visszatérő tünetek, fájdalmak enyhítésére (pl. menstruációs görcsök, hátfájás, bélgörcsök, ízületi gyulladások, köszvény) szoktak ajánlani. A meleg borogatás javítja a vér- és nyirokkeringést, tágítja a pórusokat, és csökkenti a fájdalmakat.

A borogatás elkészítéséhez egy tál (kb. 2 liter) vízbe tegyünk 4-5 csepp, előzőleg egy kanálnyi mézben elkevert illóolajat, majd a vízzel alaposan keverjük össze. Ezt követően mártsunk bele egy puha ruhadarabot, azt jól itassuk át az illóolajos vízzel, majd enyhén kicsavarva helyezzük a kezelendő felületre. A meleg borogatást fedjük be meleg törülközővel, majd 20 perc után a nedves felületet töröljük szárazra.

Bedörzsölés, bekenés

Reumás panaszok, ficamok, rándulások, zúzódások és légúti megbetegedések esetén előnyös alkalmazásmód, ha a kezelés helye érintésre, nyomásra nem érzékeny. Az alkalmazott illóolajok helyi vérbőséget idéznek elő és enyhe érzéstelenítő/fájdalomcsillapító, valamint köhögéscsillapító és köptető hatással is rendelkeznek. Aromaterápiás bedörzsölő készítéséhez 6-10 csepp illóolajat keverjünk el 1 evőkanál zsíros olajban vagy 70%-os alkoholban.

Masszázs

A masszázs kedvező hatással van a vázizomzatra, a vér- és nyirokkeringésre, és a közérzetet is javítja. A masszírozáshoz használt olaj általában növényi „bázisolajat” és kevés illóolajat tartalmaz (masszázsolaj készítéséhez 6-10 csepp illóolajat keverjünk el 1 evőkanál zsíros olajban). A masszázshoz használt illóolajok elsősorban a bőrbe, valamint a bőralatti szövetekbe és a vérpályába eljutva fejtik ki jótékony hatásukat, de a masszázs során elillanó és belélegzett illóolajok nyugtató és/vagy frissítő, a hangulatot kedvezően befolyásoló hatásai is érvényesülhetnek.

Aromafürdő (egésztest- vagy részfürdő)

A meleg víz felületéről felszálló illóolajok a szaglószerven keresztül perceken belül kifejtik hatásukat az agyban. Mozgásszervi megbetegedések, izomfeszülés, nőgyógyászati panaszok, alvászavarok esetén az aromafürdő jótékony hatású lehet. Készítéséhez keverjünk el 5-10 csepp illóolajat 1 evőkanál tejben, tejszínben vagy habfürdőben, majd a keveréket adjuk a fürdővízhez. A fürdés javasolt időtartama legalább 10-15 perc.

Az aromafürdő részfürdőként alkalmazva is jótékony hatású lehet a láb frissítésére, pihentetésére, illetve egyes gombás fertőzések kezelésére. Készítéséhez cseppentsünk 5-10 csepp illóolajat 1 teáskanálnyi sóra vagy szódabikarbónára, majd keverjük el egy tál (kb. 2 liter) langyos vízzel, és 10-15 percig áztassuk benne a lábat. Kellemes, frissítő hatású, ha áztatás közben finoman masszírozzuk a lábfejet.

Szaunázás

A szaunázással kapcsolatban fontos tudnunk azt, hogy az illóolajok leginkább belélegzés útján fejtik ki hatásukat. Kedvező élettani hatásaikon (pl. a légutak fertőtlenítésén és átjárhatóságuk javításán) túl pozitívan befolyásolhatják az érzelmeket és a hangulatot. Szaunázás céljából használhatunk egyedi (egyféle) illóolajat vagy különféle illóolajokból összeállított keverékeket, ez utóbbiakkal összetettebb hatások érhetők el. Szaunázáshoz az illóolajokból (illóolaj-keverékekből) 2-5 cseppet adjunk a felöntő kanál vizéhez, majd öntsük a forró kövekre. A művelet igény szerint ismételhető.

Figyelem! A szaunázás bizonyos esetekben (pl. szív- és keringési betegségek, gyulladásos betegségek, heveny ízületi bántalmak, légúti megbetegedések, várandósság, láz stb.) ellenjavallt, ezért a szaunázás előtt konzultáljon háziorvosával. Az illóolajok tűzveszélyesek, ezért azokat nem szabad közvetlenül a forró kövekre önteni, alkohollal keverve használni és a működő szaunában tárolni! Használatuk során gondoljunk az esetleges egyéni olajérzékenységre, használat után pedig gondoskodjunk a szaunakamra alapos átszellőztetéséről!

Illatszer, arcszesz

10-15 csepp illóolajat oldjunk fel 70 ml 95%-os alkoholban, majd 48 óra eltelte után adjunk az elegyhez 2 evőkanál vizet és finoman rázzuk össze az üveg tartalmát. Ezután újabb 48 óráig hagyjuk állni a keveréket, majd szűrjük le egy papírszűrőn. Ha túl erősnek érezzük az illatot, akkor további víz hozzáadásával hígíthatjuk. Illatszerként használva töltsük pumpás üvegcsébe a keveréket. Arcszeszként dörzsöljünk néhány cseppet az arcbőrbe.