Cikkek

A sokoldalú matcha

Ismerjük meg!

2020. 11. 19.

A sokoldalú matcha tea

 Tea is, zöld is, mégsem zöld tea: nézzük, mi az a matcha tea, és miért rajonganak érte annyian! Bár Európában igazán csak az utóbbi néhány évben vált népszerűvé, a matcha tea Japánban már évszázadok óta a teaszertartások fontos eleme. A szertartás során a matcha port bambuszecset segítségével vízzel elegyítik és szertartásosan fogyasztják, általában egy gyönyörű, kifejezetten erre a célra készült csészéből. Manapság viszont a kávétól a fehérjeturmixon át a reggeli zabpehelyig mindenhol találkozhatunk vele.  

Miből készül a matcha tea?

Akárcsak a hagyományos zöld tea, a matcha tea is a Camellia sinensis nevű teanövényből készül, de egészen másképpen termesztik és állítják elő. A teacserjéket ugyanis a szüretelés előtt 2-4 héttel lefedik, és árnyékban nevelik. Ez lelassítja a fotoszintézist, azaz a növény a napfény hiányára úgy reagál, hogy elkezd nagyobb mennyiségű klorofilt termelni. Ez adja a matcha lenyűgöző, intenzív zöld színét és testes, édeskés ízét. A szedést követően a leveleket kíméletesen fermentálják, majd gránitlapok segítségével finom, púderszerű porrá őrlik.

Miért olyan népszerű?

A matcha tea kimelkedő tápanyagtartalma az, ami külön figyelmet érdemel: tízszer annyi antioxidáns és ásványi anyag van benne, mint a zöld teában. Ennek az az oka, hogy míg a tealeveleket általában leforrázva fogyasztjuk, itt nem a főzetet, hanem magát a tealevelet isszuk meg, annak minden jótékony hatásával együtt. Ráadásul a levelek őrlése közben nem jön létre erjedés, mert a tea fermentációját kíméletes gőzöléssel állítják meg, ezért jóval erősebb hatása van, mint a hagyományos változatnak. Nem csoda tehát, ha a matcha por antioxidáns tartalma az áfonyáét és a goji bogyóét is lekörözi. De koffeint is tartalmaz, ráadásul nem is keveset: nagyjából háromszor annyi koffein van benne, mint a hagyományos teában vagy kávéban. A matcha tea csak az elmét teszi éberré, fogyasztói szerint hatékonyabb a kávénál, mert álmosság nélküli nyugalmi állapotot idéz elő, ezért a meditáció és a relaxáció egyik eszközének is tartják. Késő délután vagy este viszont már ne fogyasszuk, ha nyugodt álmokat szeretnénk!

Hogyan fogyasszuk?

A jó minőségű matcha teának egy kissé édeskés, „zöld” íze van, ezért különösen kedvelt zöld habos latte-ként, és édességeket is ízesítenek vele. Ha teaként fogyasztanánk, akkor hígabb és sűrűbb, krémesebb változatot is készíthetünk belőle. Sőt, a teaport hideg és forró vízzel is felönthetjük attól függően, hogy meleg vagy hideg italra vágyunk inkább. Egy deciliter vízhez körülbelül 2 gramm matcha port keverjünk, ha hígabb, 5 grammot, ha sűrűbb italt szeretnénk. De nem csak vízbe keverhetjük: turmixként, joghurttal, süteménytésztába, csokoládéhoz vagy fagylaltként is érdemes kipróbálni. Kísérletezzünk bátran, érdemes!