Cikkek

Csomagolás hulladékmentesen?

Lehetséges!

2020. 12. 02.

Adni öröm, a karácsonyi csomagolás pedig fontos része az ajándékoknak. Szebbé, ünnepibbé tesz bármilyen apróbb vagy nagyobb meglepetést. Emellett viszont egyre fontosabb az is, hogy a lehető legkevesebb felesleges szemét termelődjön a csomagolás miatt. Összeszedtünk néhány ötletet, ami segíthet úgy csomagolni, hogy az ünnepek után ne az egyszer használt csomagolópapírral legyen tele a szelektív hulladékgyűjtő.

 

Hasznosítsd újra a csomagolásokat!

Ha onlne rendelsz valamit karácsony előtt, tedd el a dobozt, vagy a kitöltőanyagnak használt papírcsomagolást! Ezek a barna, egyszerű papírok elsőre talán snassznak tűnnek, de egy kis kreativitással helyes csomagolásokat is készíthetsz belőlük. Rajzolj vagy pecsételj rá valamit, kötözd át színes vagy mintás spárgával, köss vagy ragassz rá terméseket, fenyőágat vagy  tobozt! Tehetsz rá egy kedves karácsonyi díszt is, amit a megajándékozott feltehet a saját karácsonyfájára.

Elő az újságokkal! 

A fekete-fehér újságoldalak különösen jól mutatnak színes masnival vagy szalagokkal. A színes magazinokból érdemes egy érdekesebb oldalpárt választani, főleg, ha a többi kiegészítő is passzol hozzá színben vagy hangulatban. Ha találsz olyan témát az újságban, ami valamiért a megajándékozottra emlékeztet, vagy hozzá kapcsolódik, az még személyesebbé teszi a csomagolást!

Próbáld ki a japán módszert!

A furoshiki egy tradicionális japán csomagolókendő, amit régen szállításra használtak, de egy ideje újból reneszánszát éli. Bármilyen régi textildarabot használhatsz hozzá: régi sálakat, kendőket, asztalterítőket vagy pólókat is hasznosíthatsz így. Ha szoktál varrni, és vannak megmaradt anyagdarabkáid, azok is tökéltesek a célra. Az interneten rengeteg lépésről-lépésre módszert is találni, ha kíváncsi vagy arra, hogyan csomózd úgy az anyagot, hogy igazán mutatós legyen. A másik lehetőség, hogy a textil, amit használsz, maga is ajándék lesz.

Válassz egy szép sálat vagy kendőt, és már csomagolhatod is!

 Varrj ajándékzacskót!

Ha tudsz varrni, készíts személyre szabott, egyedi ajándékzacskót! Pamut helyett használhatsz régi pulóvereket is a célra, amitől különösen télies, pihe-puha hangulata lesz az ajándéknak.

Fő a kreativitás! Bármelyik megoldást választod, a megajándékozott biztosan értékelni fogja, hogy nem csak az ajándék kiválasztására, hanem a csomagolására is szántál időt.